снимка: БулфотоОчаква се новите цени на таксиметровите услуги в столицата да бъдат

...
снимка: БулфотоОчаква се новите цени на таксиметровите услуги в столицата да бъдат
Коментари Харесай

Труд: Заради скъпите горива таксиметровите шофьори напускат София

снимка: Булфото

Очаква се новите цени на таксиметровите услуги в столицата да бъдат признати на сесия на Общинския съвет още през този месец.

 

Заради поскъпващите горива

София е напът да остане без таксиметрови коли. Шофьорите на жълти коли всеобщо се отхвърлят от специалността поради пределните цени на услугата и поскъпващите горива, които правят превозването на клиенти в столицата нерентабилно. За това сигнализираха пред представители на сектора. Според тях таксиджиите в София са намалели близо на половина през последната година и водачите към този момент са към 3000 души, при 6000 преди година, колкото са и записаните на територията на общината. Това е и повода даже в ненатоварените интервали към този момент от време на време да се чака по половин час за идване на поръчана кола, обясниха от сектора.

За последната година цената на метана, на който карат множеството жълти коли, е поскъпнал от 1,23 лв. за литър на приблизително 1,94 лева./л, демонстрират данните на уеб страницата fuelo.net. На множеството места в София обаче цените към този момент минаха 2 лв., обясняват таксиджии. Така, съгласно тях, един водач към този момент има към 2000 лева разноски за месец - за лизинг, аренда на автомобил и гориво. И чак откакто изкара тази сума, стартира да печели за себе си. Затова и специалността е станала недалновидна, изясняват водачите.

От октомври

Искат да плащаме най-малко с 25 на 100 повече за транспорт

Намаляват им патентния налог

Сдруженията на таксиметровите превозвачи настояват цената на километър за превоз на пасажери да се усили с най-малко 25 на 100 в София. И оферират таванът на цените да е доста по-висок и да се усили с 91 на 100.

Сред предложенията на компаниите е минималната дневна тарифа в столицата да е 1,42 лв. на километър, а нощната - 1,74 лв. на километър. Това щяло да подсигурява доходи от към 1600 лв. на месец на един лидер. В момента таксиметровите водачи работят при минимална дневна тарифа от 77 стотинки на километър и оптималната от 88 ст/км. Минималната цена на нощен курс е 1,30 лв. на километър, а оптималната - 1,60 лева./км.

Междувременно общинската комисия по превоз в София взе решение да се понижи патентния налог за таксиметровите превозвачи в София за 2022 година Вместо 850 лв., той ще е 300 лв..
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР